Varför firar vi Kåldolmens dag?

Vårt land och vår kultur har alltid berikats av utbyten med omvärlden. Vi firar Kåldolmens dag för att påminna om att detta utbyte inte är något nytt, utan att det ligger till grund för vår kultur. Kåldolmar är goda att äta och ett gott exempel på vår kulturs historia. Under 1700-talet – en följd av Karl XII:s tid som flykting i Osmanska riket – anpassade svenska kockar den orientaliska rätten dolma efter svenska förhållanden. De ersatte vinbladen med kålblad, avstod från de exotiska citronerna och blandade i fläskfärs. Så småningom blev kåldolmar en självklar del av den svenska husmanskosten.

Karl XII:s dödsdag den 30 november har länge varit högtidsdag för dem som vill skydda vårt land och vår kultur mot utländskt inflytande. Men vår kultur och våra nationalsymboler – det må vara kungahuset eller flaggan, midsommar eller kristendomen, demokrati eller köttbullar – blev en gång till genom influenser utifrån. Om någon förr i tiden hade skyddat den svenska kulturen mot utländskt inflytande, hade vi inte haft den svenska kultur som man i dag vill skydda mot utländskt inflytande.

Vill du veta mer?

Här kan  du se en kort (9 min) presentation om bakgrunden till Kåldolmens dag. Med Petter Hellström från Kåldolmens vänner. På engelska.

Här kan du läsa om hur Karl XII och hans dödsdag den 30 november har använts för politiska syften av nationalister, nazister och rasister. Av Petter Hellström från Kåldolmens vänner och Fredrik Svanberg, forskningschef vid Statens historiska museer.

Här kan du lyssna till poddradio (26 min) om Karl XII och Kåldolmens dag. Med Petter Hellström från Kåldolmens vänner samt musikerna Burcu Ada och Kudret Ada.

Fira Kåldolmens dag!

Alltsedan den 30 november 2010 har Kåldolmens vänner och våra samarbetsorganisationer arrangerat ett årligt återkommande och storslaget firande av Kåldolmens dag i Stockholm. 2010–2012 firade vi i Kungsträdgården och sedan 2013 har vi varit på Historiska museet. Programmet för Kåldolmens dag 2015 är särskilt utarbetat för gymnasieskolan och tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot allmänheten (läs mer om arrangemanget här).

Många firar Kåldolmens dag i stillhet – med familjen och kring matbordet. Om du vill fira mer storskaligt föreslår vi att du kontaktar de arrangörer som tidigare stått värd för dagen och hör vad de har för planer för i år:

Enköping – Enköpings museum 
Göteborg Röhsska museet
Kungsängen – Gällöfsta konferens
Linköping Domkyrkan
Malmö – Moriska paviljongen

Kåldolmens dag kan firas i både liten och stor skala. Med familj och vänner runt middagsbordet, med gemensam lunch på skolan eller arbetsplatsen, i föreningslokalen, stadsmuseet eller folkparken med musik, dans och party. Alla firar förstås som de själva vill. Men dagen är av naturliga skäl särskilt lämpad för att ta nya kontakter. Finns det någon annan maträtt som så tydligt inbjuder till kulturmöten?

Tips för ett lyckat arrangemang

Börja med att läsa igenom materialet på den här sajten där vi presenterar kåldolmens historia och bakgrunden till Kåldolmens dag. Följ gärna länkarna till tidningsartiklar och radioinslag om Kåldomens dag. Vill du gå på djupet? Ladda då ned den historiebok, Sverige i tiden,  som vi har tagit fram i samarbete med forskningsavdelningen på Historiska museet och lärare och elever på Globala gymnasiet. Boken är gratis att ladda ned och särskilt lämpad för skolans historieundervisning samt till studiecirklar. Den kan också användas på de mer avancerade nivåerna av Svenska för invandrare (SFI). Kontakta gärna lokalorganisationerna av ABF  eller Sensus studieförbund  om du vill ha hjälp med att ordna en studiecirkel.

Kåldolmens vänner är en ideell förening i Stockholm och har inte möjlighet att hjälpa till med arrangemang på andra orter i landet. Men vi hjälper gärna till med nätverkandet. Kontakta oss så länkar vi ditt lokala arrangemang från vår Facebooksida. Vill du arrangera något som är öppet för allmänheten? Kontakta då gärna våra samarbetsorganisationers lokalföreningar, som i sin tur kan söka stöd uppifrån. Lokalföreningarna kan du hitta genom riksorganisationernas hemsidor:

Om du vill bjuda andra på mat och dryck kan det vara en god idé att söka sponsring från företag. Själva har vi fått mycket generöst bistånd av Dafgårds och Sackéus  när vi arrangerat dagen i Stockholm – i form av kåldolmar respektive kaffe. Kanske finns det lokala företag där du bor som vill vara med och hjälpa till.